Activiteiten

, door mazu

Er zijn meer activiteiten in Ruimte 51 dan degene die hier zijn weergegeven.
In onze agenda kan u meer ontdekken!

Beweging

Heb je zin om met andere mensen de vreugde te delen die voortvloeit uit “beweging’’ ? Door middel van een warming-up, creatieve oefeningen en eenvoudige choreografieën ontdekken we samen de kracht van onze lichaamstaal. We vertrekken vanuit ieders wens om het atelier vorm te geven.
Iedereen welkom.
Said, David, Sofia en Agnes

De babeltjes van donderdag

Een ruimte van gesprek en ontmoeting open voor iedereen om uit te wisselen over wat ons bezig houdt, zorgen maak, en over onze dagelijkse zorgen, thuis of ergens anders...

Qi Gong, Jin Shin Jyutsu

Een nieuw aanbod van ateliers, geïnspireerd door het Oosten.
Francoise en Magrit delen hun ervaringen.

Qi Gong bestaat uit oefeningen om fysische en psychisch welzijn te bevorderen.
Iedereen kan de bewegingen uitvoeren staand of zittend. Er is geen speciale kleding of materiaal voor nodig.
Het gaat over langzame beweging van het lichaam, innerlijke focus en gereguleerde ademhaling.

Jin shin jyutsu bestaat uit eenvoudige ademhalingsoefeningen en oefeningen met je handen. Het kan helpen om pijn en ongemakken te verminderen die veroorzaakt worden door stress en spanningen.
Taoïstische keuken maakt gebruik van seizoengebonden producten. De gerechten herstellen de balans yin-Yang in je lichaam door de juiste dingen te eten. Wat we eten moet altijd een evenwichtig vinden in kleur, smaken en texturen. En het is bovendien heel lekker.
Meditatie heeft tot doel een innerlijke rust te bereiken. De oefeningen blijken gunstig te zijn om. Volgens wetenschappelijk onderzoek zou regelmatig oefenen, helpen om spanningen en depressieve gevoelens te verminderen. Het verbeterd daardoor de algemene gemoedstoestand

Talen atelier

Verschillende leraars die verschillende talen spreken mogen zich voorstellen
Iedere week kiezen we een thema

  • Lichaam en gezondheid
  • sport en fysieke conditie
  • cultuur (films, muziek..) van een land waar de taal gesproken wordt
  • Aarde en natuur

De lessen spelen zich af op een ludieke en interactieve manier
We kunnen een thé of koffie drinken tijdens de les
De leraar brengt het materiaal mee voor de les: fotokopien, cursus bladen, pennen
We oefenen de luistervaardigheden, de woordenschat, de uitspraak, de mondelinge vaardigheden door te beginnen met kleine zinnen
De les duurt 1 uur.

Atelier Tshik... Tshik...: Experimenteren met klank

Wil je:
- de mogelijkheden van een muziekinstrument verkennen?
- de verborgen mogelijkheden van je stem ontdekken door te zingen of te spreken tegen een muzikale achtergrond?
- je eigen instrument met een unieke klank creëren?
- experimenteren met geluiden, geluidseffecten en "harmonieën"?

Kom mee spelen bij het muzikale ensemble van het Atelier Tshik... Tshik...!

"Huurdersraad" Housing First

Zin om te bougeren? Om buiten te komen? Om samen activiteiten te doen (sportief, cultureel, artistiek... of iets anders)?
Hoe werkt het? We komen één keer per maand samen op vrijdag tussen 15.30 en 17 uur, met een lekker koffietje erbij. Iedereen doet zijn of haar zegje, we bespreken wat we graag zouden doen en nemen samen beslissingen om daarna een beetje, of nog een beetje meer, of vol passie deel te nemen aan de projecten die we hebben bedacht. Ieder met zijn eigen stijl en ideeën. Iedereen welkom!
Meer info? Isabella: 0485/08 36 04

Massages en klankbaden: Tibetaanse klankschaal workshop

Afhankelijk van de inspiratie van het moment en het aantal deelnemers, wordt u aangeboden:
Klankmassage (individueel)
Wat? De klankmassage is een holistische ontspanningsmethode, die gebruik maakt van het geluid en de trillingen van klankschalen.
Hoe werkt het? Je ligt comfortabel onder een warm deken, sluit je ogen en je laat je gaan.
De begeleidster plaatst één of meerdere schalen op je lichaam en laat ze zingen en vibreren met behulp van een vilten hamertje.
De harmonische klanken en trillingen (die zich over het hele lichaam verspreiden via de organen en bindweefsels) nodigen je uit om te ontspannen, nemen spanningen en blokkades zachtjes weg en zorgen snel voor een weldadige en regeneratieve relaxatie.
OF
Een klankbad (individueel of in groep)

Wat is het? Een klankbad is een volledige onderdompeling in een klankstroom via klankschalen, kleine instrumenten (qoshis, sansula, regenstok) en stem.
Hoe werkt het? Je zit of ligt onder een warm deken, je sluit je ogen, je luistert en je laat je meeslepen door de klanken... heel eenvoudig! Ontspanning gegarandeerd!

Theater Atelier

Concept:
Iedereen welkom! Verschillende begeleiders komen hun specialiteit voorstellen en brengen technieken aan waarin we ons verdiepen. Het doel is om met iedereen die dat wil een show te maken, die we samen in onze eigen stijl schrijven en vormgeven.
Principes van het atelier:
Respect, geen fysiek of verbaal geweld, luisteren naar elkaar, hoffelijkheid, participatie, vrije deelname aan de activiteiten, ...
Technieken die momenteel aan bod komen:
Clown - dans - zang - rollenspel - klassiek theater - mime - acteerspel - improvisatie - theater van de onderdrukten - schrijven.
Animatie: Marco Willems
Algemeen verloop:
Samenkomst, opwarming, speeltijd (afhankelijk van het thema), nabespreking.

Bezinningsgroep Mémoire Vivante

Al meer dan een jaar komen de senioren van Mémoire Vivante één keer per week samen om ideeën uit te wisselen, om aansluiting te vinden bij wat ons omringt en wat ons als ouder wordende mensen bezighoudt. We verkennen onze wortels, in tijd en ruimte. We vragen ons af: hoe bouwen we een band op met de ander, hoe verbreken we het isolement? We onderzoeken identiteit en hoe we actief, en niet passief, tegenover zorg kunnen staan.
Deze groepsactiviteit staat open voor alle senioren en zal des te meer de moeite waard zijn als de hele groep intergenerationeel en multicultureel is.
We organiseren sinds januari regelmatig ontmoetingen met sprekers van buitenaf om onze reflecties te verdiepen en om antwoorden op vragen over specifieke thema’s te laten aanbrengen.
Bijvoorbeeld bespraken we reeds de huidige digitale kloof met de vzw ARC, die opleidingen en diensten van een informaticus aan het publiek aanbiedt. We ontmoetten daarnaast een spreker van Infor’Home.
Tot slot kwamen de bewoners van het cohousingproject Abbeyfield om ons hun levenservaringen te delen.
Binnenkort nodigen we vertegenwoordigers van intergenerationele huisvestingsprojecten en vertegenwoordigers van de nieuwe Dienst Bejaarden van het OCMW uit.
Deze bijeenkomsten krijgen vorm door de wensen en vragen van de groep en zullen evolueren op maat van de deelnemers.

Digitale assistent

Een informaticus helpt u om samen uw dagelijkse digitale taken uit te voeren op een computer of smartphone:
- Een tekst of brief schrijven.
- Een e-mailadres aanmaken en gebruiken (om te communiceren met familie en vrienden, contact op te nemen met de gemeente, uw huisbaas, de school...).
- Informatie zoeken op het internet (de openingstijden van het gemeentehuis, het telefoonnummer en adres van een dokter...).
- Doeltreffend opzoekingswerk doen (zoeken naar een appartement, een jobsite, opleidingen, vrijetijdsactiviteiten, online inschrijvingen...).
- Technische ondersteuning vinden voor administratieve zaken (Actiris...).
- Hulp bij online betalen.
Wanneer? Elke dinsdag van 14.00 tot 16.00 uur.

Shiatsu

Shiatsu betekent letterlijk "vinger-druk". Het is een Japanse manuele behandeling die gebruik maakt van acupunctuurpunten om energie door het lichaam te laten circuleren en lichaam en geest met elkaar te verbinden. Shiatsu helpt ziekten te voorkomen, rug- en hoofdpijn te verlichten, maar vermindert ook stress en is bevorderend voor het dagelijks welzijn.

Scrabble

Wat staat er op het programma van deze speelse namiddagen? De goesting om zich te amuseren rond een spelletje Scrabble, maar eerst en vooral, een ideale gelegenheid om elkaar te ontmoeten, te keuvelen en zich samen te ontspannen.

Voorbereiding van het jubileum - 30 jaar Mémoire Vivante

Naar aanleiding van het 30-jarige bestaan worden de feestelijke activiteiten, die de senioren tijdens de viering zullen presenteren, voorbereid.
Brigitte ontvangt u in Ruimte 51, enkele vrijdagen van 10.00 tot 12.00 uur. Deze workshop is voor iedereen toegankelijk, aarzel dus niet om mee te doen. Graag zien wij u actief deelnemen aan dit jubileum.

Energetische beweging

Op een speelse manier komt u zich samen met ons revitaliseren. Door middel van beweging, spelletjes, geluid, muziek, dans, creativiteit, enz. GENIET VAN HET PLEZIER! LEEF NU!